Teresa

Grundkurs i nördfeminism 9: Agency/handlingsutrymme

In geekfeminism, Grundkurs on oktober 7, 2010 at 12:37 e m

Efter världens längsta sommarlov är det dags att dra igång grundkursen i nördfeminism igen! Som vi har längtat! I tidigare avsnitt har jag förklarat privilegium, intersektionalitet, objektifiering och lite andra nördfeministiska begrepp. Ta gärna en titt!

Agency är ett sånt där ord som är otroligt bra men inte har någon klockren översättning – jag använder tills vidare handlingsutrymme. Geek Feminism Wiki beskriver agency som ”möjligheten för en person, eller agent, att handla själv. En person som inte tillåts handla själv har brist på handlingsutrymme, eller kan sägas ha blivit förnekad handlingsutrymme.”

Från början är ordet en sociologisk term som används tillsammans med struktur. I det sammanhanget innebär struktur samhällets tvingande form (både fysisk och social) och handlingsutrymme individens möjlighet att aktivt göra val och påverka sin situation. Till exempel kan jag inte göra så mycket åt hur staden jag bor i är planerad, men jag kan själv bestämma hur jag använder de platser där jag tillåts vara. Paret handlingsutrymme/struktur kan jämföras med arv/miljö i det att det finns olika skolor som inte är överens om hur balansen mellan de båda ser ut.

Vad har då detta med jämlikhet att göra? Jo! Tidigare har vi ju pratat om filmkritik och den manliga blicken, och det här är en fortsättning på samma tema. I en överväldigande mängd av de filmer och böcker som produceras är det männen som är aktiva handlare medan kvinnorna inte tycks ha mycket till egen vilja eller handlingskraft. Ett klassiskt exempel är Prince of Thieves, där Marion är hur tuff som helst i början, men lik förbannat står bredvid och piper på hjälp när det blir dags för slutstrid.

Det jag säger här är inte att kvinnor aldrig får vara svaga och behöva hjälp, men att det finns en berättelse som vi harvar om och om igen i vår kultur, en berättelse där mannen är den handlande huvudpersonen medan kvinnan är den som blir hjälpt. Det här problemet finns också i ett rasperspektiv – Alltför ofta är temat i filmer som säger sig handla om social rättvisa att en vit snubbe kommer in och räddar de stackars tacksamma infödingarna. Det blir en spännande historia och har alla möjliga dramaturgiska poänger, men problemet kvarstår att den förutsätter att tittaren tänker på utsatta grupper som några som behöver räddas av en ädel frälsare från ovan. På ytan handlar de här historierna om att ifrågasätta orättvisor och förtryck, men invävt finns också den konservativa värderingen att det hänger på en särskilt lämpad ledare att styra upp läget (det som brukade kallas för den vite mannens börda för bara några årtionden sedan). Samma värdering genomsyrar till exempel Matrix-filmerna. Den breda massan är lika ointresserad som oförmögen att ta makten över sina liv, därför är det upp till den unika frälsargestalten Neo att tänka åt dem. Om man vill ha ett något aktuellare exempel, har youtubesignaturen lewistonvideomaker gjort en remixvideo med Avatar som utgångspunkt för att illustrera bilden som förmedlas av vita respektive ickevita i Hollywood.

”They hope to gain their freedom. I’m going to give it to them” är en perfekt sammanfattning. Huvudpersonen är en vit man, ”de” behöver hans hjälp, och det är han som sköter handlandet. Hur hade Avatar sett ut om det inte var en man från jorden som spelade huvudrollen, utan na’vierna själva? Det är jag förstås inte den första som tänkt på, och du kan bland annat läsa en mer djupgående diskussion på temat här.

Tillbaka till kvinnorna. Även då de tänker och handlar i våra berättelser gör de det oftast i förhållande till en man. I ”tjejfilmer” är kvinnan i centrum, men har oftast som huvudsaklig drivkraft att bli bekräftad av en man. I filmer som riktar sig till både män och kvinnor är det alla birollers uppgift är att supporta huvudpersonen – som lustigt nog råkar vara man nästan varenda gång. Kvinnor används ofta som motivation (á la tillfångatagen prinsessa eller tragiskt våldtagen/ihjälslagen flickvän), men får sällan vara den som själv driver handlingen. Det här hänger ihop med resonemanget som du kanske känner igen från den andre-artikeln – Att den vite mannen är en ”allmänmänniska” som alla kan känna igen sig i, medan kvinnor eller bruna människor företräder något slags specialintresse.

Det finns en hel flora av bister humor om mainstreamkulturens kasshet. En av serietecknaren Alison Bechdels strippar gav till exempel upphov till uttrycket Bechdeltestet, som senare blivit en feministbloggklassiker. För att klara testet måste en film innehålla

a) Minst två kvinnor

b) som pratar med varandra

c) om något annat än en man.

Det är förvånansvärt få filmer som klarar testet – inte minst i nördgenrerna. Men bara för att film passerar Bechdelnålsögat betyder det inte att den är superproggresiv för det – Trollkarlens lärling fixar det till exempel genom att de enda två kvinnliga talrollerna som inte sitter inspärrade hela filmen i en magisk docka (!) har ett tre meningar långt utbyte en timme in.

Det finns böcker, filmer och teveserier där kvinnor har gott om handlingskraft- och utrymme, men man får leta lite efter dem. Just nu skulle jag rekommendera TV-serien Fringe, filmen Salt och Sookie Stackhouseböckerna (hon är både listigare och mindre irriterande i textform). Några riktiga bovar är Supernatural och Inception. Liten disclaimer: Att en film/serie/bok är bra eller dålig på jämlikt handlingsutrymme säger förstås ingenting om dess kvalitet i övrigt.

Annonser
  1. Alltså shit vad jag vill se filmen som samma personer gjort om 300. Och så är den borttagen! Är det någon som kan hitta den?

  2. Bra genomgång!
    Alla borde läsa din grundkurs.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: