Teresa

Grundkurs i nördfeminism 1: Feminism

In geekfeminism, Grundkurs on mars 11, 2010 at 8:00 f m

Det här blir en liten serie som jag helt fräckt bygger på Geek Feminism Wikis artikel Feminism 101. 101 motsvarar ”grundkurs” och det är precis vad det är fråga om. Så: Vad innebär feminism? Vem får kalla sig för feminist?

Den amerikanska bloggen Tomato Nation publicerade 2003 en text med rubriken Yes, You Are som sedan dess brukar länkas som ett standardsvar på frågan:

”Jo. Det är du. Du är feminist. Om du tror på, stödjer, uppskattar, hoppas på och/eller arbetar för jämställdhet mellan könen så är du feminist. Punkt. Det är mer komplicerat än så – naturligtvis är det det. Och ändå… så är det precis så enkelt. Det har inget att göra med dina sexuella preferenser eller ditt sinne för humor eller vad du skänker till välgörande ändamål, eller vilka pronomen du använder i formell korrespondens, eller om du tycker att Andrea Dworkin snackar skit, eller hur ofta du läser Bust eller Ms. – eller, egentligen, om du har en vagina. När det kommer till kritan handlar det inte om de sakerna. Det handlar om politisk, ekonomisk, och samhällelig jämlikhet mellan könen, och det handlar om att använda den definitionen som den är, i stället för att komma med en massa förtydliganden så att ingen ska tro att du inte rakar dig under armarna. Det handlar om att säga att du är feminist och bara låta uttalandet stå för sig själv, i stället för att känna dig tvingad att omedelbart modifiera det med ett ”men alltså, inte en sån feminist” eftersom du inte vill framstå som en Arg Tjej. Det handlar om att fatta att du inte blir en ‘dålig’ feminist av att gilla Oprah och Chanel – att det enda sättet att vara en ‘dålig’ feminist är att gilla lönegapet mellan kvinnor och män, eftersom ‘dålig’ inte finns i feminismens definition. Det handlar om att veta att om folk inte klarar av att titta i ordboken och se själva att det inte står något under ‘feminism’ om manshat eller chick flicks eller allt det där, så är det deras problem.”

Det här var ett utdrag, gå dit och läs hela grejen (då slipper du även undertecknads yxiga snabböversättning).

 1. Elegant och to the point! Själv brukar jag vid behov av definition slänga mig med den koncisa klassikern ”Feminism is the radical notion that women are people”. Fast som sagt, ofta är man nog lite väl defensiv i sin angelägenhet om att etiketten inte ska missförstås (sen är ju – ironiskt nog – även feministstämplen mindre stigmatiserande för snubbar).

  • Tack 🙂 Jag tycker också att det har ett värde att definiera närmare exakt vad man menar när man säger ”feminism” eftersom den som inte är insatt lätt får den smygande misstanken att man glossar över en massa grejer när man använder sig av en retoriskt snygg enmeningsdefinition.

 2. Den definition som jag använder mig av består av två delar: 1) du inser att det finns en snedfördelning mellan könen, och 2) du vill att det inte ska vara så. Bittra dagar lägger jag även till 3) du försöker också göra något åt det.

  Sedan har jag formulerat en beteendepsykologisk definition också, men den är väl teknisk…

 3. Brukar också använda mig av den texten. ❤

 4. […] 2: Nörd In Grundkurs, geekfeminism on mars 12, 2010 at 8:00 f m Nu när vi vet hur en feminist ser ut, hur vet jag då om jag är en nörd? Min generella definition är att man är nörd när […]

 5. Det finns en tid för oneliners och en tid för grundligare definitioner… 🙂 Men använder man sig av det förstnämnda är det givetvis viktigt att man även har den något mer utbyggda analysen klar för sig.

 6. […] som den här texten bygger på. Du kan också läsa de tidigare delarna i den här serien (om feminism respektive […]

 7. […] som den här texten bygger på. Du kan också läsa de tidigare delarna i den här serien, om feminism, nördighet respektive privilegium. ▶ Inga kommentarer /* 0) { […]

 8. […] börjar med del 1: Feminism. Så här kommenterar de själva […]

 9. […] den heter så) och har en helt underbart bra och relativt kort introduktions”kurs” till nördfeminismen. Det är en glädje att läsa, så jag tycker att ni ska ta och göra det också. Det är ju […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: